Welke soorten isolatiematerialen bestaan er?

Offertes:   Rubriek: 3. Isolatie
soorten isolatiemateriaal

Isolatie bestaat in allelei soorten, kent verschillende methodes van aanbrengen, enzovoort. De soort isolatie wordt vaak bepaald door de constructie, locatie en impact van de omgeving. Daarnaast moet men rekening houden met waar men de isolatie gaat aanbrengen. Elk type isolatie heeft zijn eigen toepassingen en prijzen zijn gebaseerd op verschillende eigenschappen. Maar welke soorten isolatiematerialen bestaan er precies?

Kunststofplaten

Kunststofplaten kunnen opgedeeld worden in vier grote groepen afhankelijk van het product waarmee ze zijn samengesteld:

1. PUR

De afkorting van PUR is Polyurethaan. Door een uitstekende isolatiewaarde zijn er minder dikke kunststofplaten nodig en is de prijs gunstig. Polyurethaan kan ook gespoten worden.

2. PIR

De afkorting van PIR is Polyisocyanuraat. Deze kunststofplaten worden vooral gebruikt voor hellende of platte daken. Deze platen bezitten een uitstekende brandwerendheid.

3. XPS

XPS of geëxtrudeerd polystyreen wordt bekomen door een polystreen polymeer te mengen met een drijfgas. Dit wordt vervolgens in de gewenste vorm geperst.

4. EPS

EPS of geëxpandeerd polystyreen wordt in de volksmond ook wel isomo of piepschuim genoemd. De platen bestaan uit 98% lucht en slechts 2% kleine bolletjes piepschuim. De kleine bolletjes worden met een blaasmiddel in combinatie van stoom tot 50 keer kunt volume gebracht.

Minerale wol

Er bestaan twee soorten minerale wol:

  1. Rotswol of steenwol wordt gemaakt op basis van vulkanisch gesteente (diaas of basalt).
  2. Glaswol wordt gemaakt uit siliciumzand en gerecycleerd glas. Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water.

Deze twee soorten zijn beschikbaar in verschillende densiteiten.

  1. Zacht, vooral gebruikt bij hellende daken
  2. Halfhard, vooral gebruikt bij spouwmuren
  3. Hard, vooral voor zwevende muren

Cellenglas

Dit materiaal is verkrijgbaar in platen of isolatieblokken. Het is een hard isolatiemateriaal dat gemaakt is op basis van glas. Bij hellende daken wordt dit gebruikt volgens het principe van sarkingdak. Bij een plat dak wordt dit in de vorm van platen geplaatst met warme bitumen (viskeuze vloeistof die van nature in ruwe aardolie zit).

Bij het plaatsen van isolatie is het belangrijk om

Isolatie op basis van natuurlijke producten

Er zijn nieuwe ecologische isolatiematerialen die een milieuvriendelijke herkomst en verwerking hebben. Iets om in uw achterhoofd te houden: Het is belangrijker om een goede isolatie te plaatsen dan rekening te houden met de milieuvriendelijke herkomst.

Isolatie inblazen

Een andere manier van isoleren is isolatiemateriaal in de te isolerende ruimtes inblazen of inspuiten. Dit materiaal is gemaakt uit vlokken of korrels. Zo worden daken vaak geïsoleerd met papiervlokken in de ruimte tussen het onderdak en het dampscherm. Houtvlokken worden vaak gebruikt om spouwmuren op te vullen. Bij na-isolatie wordt er ook isolatiemateriaal in de spouwmuren gespoten.

Laat u bij het plaatsen van isolatie zeker bijstaan door een erkende aannemer. Vraag hier uw offerte aan en ontvang een voorstel op maat.